We doen mede namens de boswachters en gemeente Ermelo een dringende oproep aan iedereen die de bossen ingaat.

Op dit moment zijn er veel jonge dieren in het bosgebied en op de heide zijn veel broedvogels (vaak op de grond) aan het nestelen. Helaas zijn er al diverse aanrijdingen geweest (Drieerweg) met opgejaagde jonge zwijnen en reeen.  Aantoonbaar opgejaagd door los lopende honden. Vaak heeft het baasje het niet eens in de gaten, maar de lucht van een hond in de buurt van een jong is al reden om op de vlucht te slaan! Loslopende honden op de heide verstoren de nestjes. Inmiddels is er een aanlijnplicht in vier losloopgebieden. Tot 20 juni zijn de volgende losloopgebieden ingesteld met een aanlijnplicht:

Jacob Catslaan; bos tussen de Jacob Catslaan, de Staringlaan en gedeelte Leuvenumseweg (Haspelberg)
Oude Arnhemsekarweg/Ericalaan (Ruige Veld gebied)
De Ermelosche Heide (Drieërweg), hier geldt al aanlijnplicht van 08:00 uur tot en met 16:00 uur, maar dit wordt verlengd ook na 16:00 uur
Ermelosche Zand/Schietberg

Ook de hoeveelheid zwerfafval is een grote bron van zorg! Dus.........

BLIJF OP DE PADEN, HONDEN AAN DE LIJN EN LAAT GEEN AFVAL ACHTER (dit geldt ook voor papierenzakdoekjes!!) Ook dit moeten en kunnen we samen doen!

In Ermelo zijn veel horecagelegenheden die afhaalmenu's verzorgen. Op de website www.ermelobuitenleven.nl staat een overzicht met deelnemende ondernemers en een link naar de eigen websites.

 Laat u culinair verrassen door de plaatselijke horeca!

Laten bezorgen mag...maar om de bezorgers een groot plezier te doen en onnodig rondrijden te voorkomen,verzoeken wij u dringend om bij de ingang van het park of bij het kantoor af te spreken!

Wij volgen als park de regels en voorwaarden van het RIVM aangevuld met de regels van de VNOG. Voor ons park houdt dit o.a. in dat overal (óók in het leeshuisje en wasserette) en in de omgeving de 1,5m afstandsregel geldt, het betreft namelijk publieke ruimte. Bij de receptie/kantoor houdt u 1,5 m afstand. Max. 2 personen naar binnen (uitgezonderd eigen huishouden/gezinsleden). Het  is verplicht om een mondkapje te dragen in publieke ruimte Hier valt ook onze receptie onder. Beperk het bezoek tot de max 4 personen buiten uw eigen huishouden 1x per dag, ga na of u in uw eigen chalet/huisje ook binnen de 1,5m afstand kunt aanhouden (behoudens eigen gezinsleden), stel ook uw eigen gasten op de hoogte van de regels. Voor (ver)huur geldt: Op 1 vakantieadres mogen zijn: de mensen die op 1 adres wonen
of een groep van 4 personen die niet samen op hetzelfde adres wonen. Kinderen tot en met 12 jaar tellen niet mee. Men mag bijvoorbeeld met 4 volwassenen die op een ander adres wonen en 2 kinderen van 8 jaar op een vakantieadres zijn. Voor de speeltuin geldt dat kinderen tot 13 jaar er vrij mogen spelen. Van 13 - 18  jaar geldt dat zij 1,5 m afstand tot elkaar dienen te houden en voor volwassenen geldt dat zij altijd de 1,5m in acht moeten nemen!  We spreken u aan op uw eigen verantwoording voor de naleving van de regels. Heeft u klachten, blijf binnen/thuis! Het is in ieders belang dat de Toverberg open blijft!

Bestrijding Japanse Duizendknoop

Op verschillende plekken in Ermelo groeit de Japanse Duizendknoop. Niet alleen in tuinen, maar ook in openbare groengebieden. De plant is daar ongewenst, omdat hij enorm woekert. De snel groeiende plant verdringt andere planten en struiken. Daarnaast beschadigt de Japanse Duizendknoop stoepen, wegen, rioleringen, woningen en andere bouwwerken. De plant is door het ministerie aangewezen als ongewenst en schadelijk. Het mag daarom met een bestrijdingsmiddel worden bestreden.

Bestrijding op de Toverberg.

De gemeente Ermelo is, net zoals wij,  al enige tijd bezig met de bestrijding om de bossen rondom en op de Toverberg duizendknoopvrij te krijgen. Het is een klus waar een lange adem voor nodig is, maar we zijn nu zo ver dat het goed onder controle is! Heeft u toch nog een plant in de tuin? Meldt het ons. Wij laten de duizendknoop bestrijden door het gespecialiseerd bedrijf die ook in opdracht van de gemeente Ermelo werkt. (Joren) . Zij besproeien de planten direct bij de wortels. Misschien heeft u ze al zien lopen rondom of op het park.......

 

De brandweer heeft fase 2 - extra alert aangegeven. Voor ons het signaal om u extra te informeren. Opmerkzaamheid en voorzichtigheid is op dit moment zeer belangrijk. De Toverberg wordt op de hoogte gehouden van de natuurbrandrisico's in deze regio. Er wordt gewerkt met fase 1 en fase 2. Op dit moment is de brandweer in opperste staat van paraatheid ivm een groot risico op natuurbrand. Een dergelijke brand kan snel uitbreiden. We vragen u dan ook met klem om uitermate alert te zijn! Open vuur is absoluut verboden. Onder open vuur worden ook  houtkachels verstaan! Barbecueen op houtskool wordt afgeraden en het is sowieso verplicht om blusmiddelen binnen handbereik te hebben! Ook roken in het bos dient u achterwege te laten. Wat te doen bij brand? 1. BEL 112 en daarna de Toverberg 0341-552933. 2. Vertel zo precies mogelijk waar de brand is. 3. Verlaat het gebied zo snel mogelijk. 4. Volg aanwijzigen van de hulpdiensten ten alle tijden op!

Webdesign & development Artenweb.nl