De Toverberg in vogelvlucht

In de jaren 50 is het begrip recreatie nog niet echt bekend in Ermelo. Af en toe is er een pensiongast te vinden maar daar houdt het dan ook mee op.

uit de oude doos 006Opa Paulus heeft op dat moment een bakkerij in buurtschap Horst. Vele krentenbollen en broden worden dagelijks gebakken en rondgebracht. Dit  valt allemaal niet altijd even mee en al snel start opa er een varkensmesterij bij. Dit is geen goed besluit geweest aangezien door de varkenspest alle varkens het loodje leggen. Wat nu te doen moet opa gedacht hebben. Het toenemend aantal pensiongasten doet hem besluiten om de,inmiddels ontsmette varkenshokken, om te toveren tot zomerhuisjes. De recreatieondernemer is geboren! Achter de bakkerij ligt nog een stukje grond en opa bouwt er nog een zestal zomerhuisjes. Het smaakt naar meer. De bakkerij gaat van de hand omdat er door de gemeente inmiddels een vergunning is afgegeven voor een stuk bosgrond aan de andere kant van Ermelo, langs de Drieërweg. Het is inmiddels 1957. Hier begint het ‘serieuze’ werk!  Er wordt begonnen met het bouwen  van  zomerhuisjes.  Opa mocht 35 huisjes bouwen. De gemeente had er kennelijk niet op gerekend  dat opa er in een half jaar tijd al 10 huisjes klaar had. Met man en macht wordt geprobeerd om  de bouw te stoppen. Gelukkig is het niet zo ver gekomen dat het jonge bedrijf door bulldozers van de gemeente met de grond gelijk is gemaakt. Opa heeft 1 huisje een meter en een huisje 10 meter verplaatst. Alles was weer goed!

De zaken gaan goed. De huisjes zijn gedurende de zomermaanden allemaal verhuurd. Het hele gezin Paulus wordt erbij betrokken. Ieder had zijn/haar eigen taak variërend van schoonmaken, boodschappen doen, gasten van het station ophalen tot vuilafvoer. In die tijd kon men vanaf 01 januari een huisje boeken. Op die dag stond dan ook de telefoon roodgloeiend! Computers waren er niet dus alles werd handmatig ingeboekt.  Problemen met dubbelboekingen kwamen voor  zodat het gezin Paulus het eigen woonhuis te beschikking moest stellen voor de huurder.uit de oude doos 008

Eind jaren zestig doet de stacaravan zijn intrede in Nederland. Dit biedt uiteraard nieuwe mogelijkheden. Er wordt een nieuwe vergunning bij de gemeente aangevraagd en direct met het kappen van de bomen begonnen. Ook hier heeft de gemeente weer geprobeerd e.e.a. terug te draaien maar ook dit maal wordt er weer uitgekomen en kunnen de zonen aan de slag met het plaatsen van de stacaravans  die eerder door opa op de caravanrai waren aangekocht.

De vraag naar staanplaatsen is in die tijd overweldigend. Er wordt men man en macht gewerkt om alles op tijd klaar te hebben. Alle werkzaamheden worden zoveel mogelijk in eigen hand gehouden wat betekende dat er handmatig sleuven voor de infrastructuur gegraven moesten worden, de zgn zinkputten gebouwd, bomen gekapt, hekken gezet,  caravans geplaatst,  schuurtjes gebouwd etc. etc.

Opa Paulus heeft in 1968 een stuk grond in handen gekregen en vertrekt richting Vledder in Drenthe.  Oudste zoon Dick  neemt het park over en staat vanaf dan met zijn vrouw Alie aan het roer.   De verhuur draait op volle toeren, de toen nog aanwezige supermarkt wordt dagelijks aangevuld met versproducten en de telefoontikken worden nog keurig bijgehouden.  De Toverberg is een bloeiend en groeiend bedrijf. In de loop der jaren komt er steeds meer comfort. De telefooncel, riolering, tv-signaal, aardgas en de meeste huisjes en caravans hebben inmiddels een eigen douchevoorziening.uit de oude doos 023

De verhuur van bungalows gaat meer over in vaste huur van de percelen. Veel gasten blijven jaar in jaar uit komen en blijven genieten van de ruimte en de omliggende natuur. Dick en Alie geven in 2002 het stokje over aan Huub en Annette Redschaad. Voor beide is de Toverberg bekend terrein, Annette is er geboren en getogen en Huub komt al vanaf 1970 met z’n ouders naar het park! Het karakter van het park is grotendeels hetzelfde gebleven maar hier en daar wordt  voor de nodige vernieuwing  gezorgd. Het park blijft met de tijd mee gaan en zo wordt er in 2008 de gehele infrastructuur vervangen en is er gelijk de mogelijkheid voor internet gecreëerd. 

Inmiddels is er met behulp van tekeningen van vroeger een ‘kabouterhuisje’  gebouwd en geplaatst. De oude tijden herleven! Voorop staat dat  de ruimte en de rust (grotendeels) onveranderd zullen blijven.  De Toverberg blijft een uniek park op de Veluwe. De volgende generatie loopt al rond en hopelijk zal in de toekomst de Toverberg in de familie blijven voortbestaan!

Webdesign & development Artenweb.nl