Evenementen Ermelo en omstreken

dinsdag 21 mei

Informatieavond ‘Kerk & Duurzaamheid’

Tijdens deze avond kunnen kerken en geloofsgemeenschappen uit de omgeving samen praktische kennis uitwisselen en handige tips van elkaar horen over duurzaamheid en energiebesparing in geloofsgebouwen. Kerkrentmeesters en beheerders van geloofsgebouwen uit Ermelo, Harderwijk en Putten zijn van harte uitgenodigd. De avond wordt georganiseerd door de gemeente Ermelo en duurzaamheidsloket Veluwe Duurzaam met medewerking van de Immanuelkerk. Immanuelkerk, Stationsstraat 137, 0341 204 727, www.veluweduurzaam.nl/geloofsgebouwen Gratis, 19:15 uur.

KNNV cursus "Laat jouw tuin zoemen"

Meer bij-vriendelijk groen is hard nodig, want wilde bijen hebben het moeilijk. U helpt bovendien niet alleen de bijen, maar ook andere insecten en de biodiversiteit in het algemeen. En u krijgt er een zoemende en bloeiende tuin voor terug. De cursus bestaat uit 2 lesavonden en een excursie. Het Pakhuis, Molenaarsplein 24,  0341 554 302,www.knnv.nl/noordwestveluwe vanaf € 20,00, Aanmelden verplicht.19:30 uur.

Wandeling over Groevenbeek

Met een gids lekker wandelen en tijdens de wandeling genieten van en uitleg krijgen over de landschappen van Ermelo met betrekking tot natuur, cultuur en historie. De wandeling begint bij het landgoed Oud-Groevenbeek. De N302 wordt overgestoken naar het landgoed NieuwGroevenbeek. Via het Kleine Kampveld en de Groevenbeekse Heide komt men weer terug in Oud-Groevenbeek. Theehuis Groevenbeek, Putterweg 238,  www.nmpermelo.nl Volwassenen: vanaf € 4,00,  19:00 uur.

woensdag 22 mei

OERRR Dierenmanieren op landgoed Oud Groevenbeek

U kunt mee met de boswachter van Natuurmonumenten op ontdekking. Verschuil je als een ree tussen de bomen en struiken of sluip door het gras als een vos. Kruip in de huid van verschillende dieren en leer meer over hoe zij zich gedragen in het bos van landgoed Oud Groevenbeek. Je vindt dit bos op de Veluwe tussen Ermelo en Putten. Het is de perfecte plek om actief bezig te zijn in de natuur en aansluitend kan je er ook nog spelen in de speelnatuur. Met een lekker (fris)drankje in het theehuis sluit je de middag af.  Theehuis Oud Groevenbeek, Putterweg 238, www.natuurmonumenten.nl/activiteiten Kinderen: vanaf € 7,00,  14:00 - 16:00 uur.

Wandeling achter gesloten deuren op landgoed Staverden

Staverden is de kleinste stad van Nederland en heeft een aantal interessante boerderijen en bijzondere gebouwen die bij het kasteel horen, zoals een koetshuis, oranjerie en een klein kerkje. Tijdens de wandeling over het landgoed vertelt de boswachter over de gebouwen en hun historie. Ook worden een paar gebouwen bezocht, waar je normaal niet binnen komt. Grote parkeerplaats van landgoed Staverden, Uddelermeerweg 2,  06 13464513, www.glk.nl Volwassenen: vanaf € 10,00,  14:00 - 16:00 uur.

donderdag 23 mei

Wildarena de Witte Hoogt in het Speulderbos

In het Speulderbos bij Ermelo staat de Wildarena. Een plek die alle ingrediënten heeft om wild te zien. Vanuit deze wildobservatiepost heb je een adembenemend uitzicht op een open plek met een waterpartij waar wilde dieren zich graag laten zien. Onder leiding van de boswachter van Staatsbosbeheer ga met de electrische ‘Speulderbus’ naar deze unieke plek in het bos. Parkeerplaats Boshuis Drie, Sprielderweg 205, www.staatsbosbeheer.nl/wittehoogt Volwassenen: vanaf € 14,95, 19:30 - 22:30 uur.

vrijdag 24 mei

Natuurwandeling omgeving Leuvenum

Wandelen in de mooie omgeving van Leuvenum. Leer anders naar het bos kijken. Met een klein groepje in rustig tempo van de natuur genieten. Onderweg wijst de gids Henk Dik u op sporen die duiden op de aanwezigheid van dieren zoals de das, vos, herten, reeën, everzwijnen. De lengte van de wandeling is ongeveer 7 kilometer. Vooraf aanmelden verplicht. Bij een ongunstige weerprognose kunnen wandelingen worden geannuleerd.
Start vanaf hotel/restaurant De Zwarte Boer, Jhr Dr C J Sandbergweg 67,  06 17282462, www.henkdik.nl Volwassenen: vanaf € 6,00, 19:15 uur.

zaterdag 25 mei

Fietstocht over landgoed Staverden

Het landgoed Staverden is ongeveer 750 ha groot. Dat is bijna te groot voor een wandeling, maar met de fiets rij je er makkelijk doorheen en zelfs verder. De fietstocht onder leiding van de boswachter gaat langs verschillende boerderijen en interessante gebouwen op het landgoed. Grote parkeerplaats bij landgoed Staverden, Uddelermeerweg 2,  06 10671723, www.glk.nl Volwassenen: vanaf € 5,00,  10:00 uur.

Kofferbakverkoop

Is onze kringloopwinkel nog te klein voor je? Kom dan naar de Kofferbakverkoop van De Zaak van Ermelo, en struin ook buiten de winkel naar de leukste (tweedehands) spulletjes! Zo'n 50 kofferbakverkopers stallen hun koopjes uit op de parkeerplaatsen rondom onze winkel. De Zaak van Ermelo, Herderlaan 12,  0341 559 772, www.dezaakvanermelo.nl Gratis,  10:00 - 16:00 uur.

Mini concert

Muzikaal optreden koor Cantiamo uit Putten Na afloop ontmoeting onder het genot van koffie en thee. Zendingskerk, Harderwijkerweg 10, www.zendingskerk.nl Gratis, Er wordt een vrijwillige bijdrage gevraagd.15:00 - 15:45 uur.

Molentourtocht

De MolenTourTocht wordt georganiseerd door de Molenstichting “de Koe”. De opbrengst komt geheel ten goede aan molen “de Koe”. Aan deze tourtocht kan iedereen meedoen die de beschikking heeft over een klassieke, een andere echt bijzondere auto of een cabrio. Het is geen verplichting, maar wij waarderen het zeer als auto en passagiers duidelijk bij elkaar horen. De route voert ook dit jaar weer door een nieuw gebied. De tocht heeft een lengte van ongeveer 140 kilometer en gaat onder andere langs een aantal historische molens. Molen De Koe, Molenaarsplein 26,www.molendekoe.nl Gratis,  11:00 - 17:00 uur.

Opendeur 'Wildontmoetingen'

Els Brons vertelt over haar ontmoetingen met het wild. Els is jarenlang gids geweest bij het Aardhuis. Ze ondersteunt een powerpointpresentatie met materiaal dat ze in de loop der jaren verzameld heeft. De Witte Heide, Kerklaan/zij-ingang 5a, 3851 JV, ERMELO, www.nmpermelo.nl Gratis,  10:00 - 12:30 uur.

Rondleiding WOLF én diersporenwandeling

De wolf is terug op de Veluwe! Ontmoet het dier in museum Het Pakhuis en leer alles over hoe je moet reageren wanneer je er één tegen het lijf loopt. Zo ga je goed voorbereid op pad met de diersporenwandeling vanaf de Schaapskooi. Van 11.00-12.00 uur een rondleiding door de expositie WOLF in museum Het Pakhuis en ’s middags van 13.30-15.00 uur een diersporenwandeling met speciale aandacht voor de wolf vanaf schaapskooi Ermelo.
Museum Het Pakhuis, Molenaarsplein 24,  0341 760 777,www.hetpakhuisermelo.nl Volwassenen: vanaf € 8,50, 11:00 - 15:00 uur.

Tocht met de huifkar over Landgoed Staverden.

Tocht met de huifkar en haflingerpaarden door de Staverdense bossen. Deze huifkartocht gaat alleen door bij voldoende belangstelling. (minimaal 8 personen) U kunt de huifkartocht reserveren bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.Brasserie Staverden, Uddelermeerweg 2, www.beleefstaverden.nl
Volwassenen: vanaf € 7,00, 13:00 uur.

Verkoopdag Adullam en Timotheos

Dit is de jaarlijkse verkoopdag ten bate van Adullam Gehandicaptenzorg en stichting Timotheos. Er zijn diverse kramen met onder andere: planten, fruit, boeken, levensmiddelen en echte Zeeuwse bolussen! Er zijn ook diverse lekkernijen te koop. Voor de kinderen zijn er leuke activiteiten te doen.
Kerkelijk Centrum, Jeugdkant 16,  www.timotheos.nl Gratis,  10:00 - 15:00 uur.

zondag 26 mei

Lange voorjaarswandeling

Lange wandeling door de omgeving van de Ermelosche Heide in stevig tempo. Zelf eten en drinken meenemen. O.l.v. de natuurgids Jeanne Dijkstra. De wandeling is 12 kilometer en reserveren is niet nodig. De Schaapskooi, Postweg 50,  0577 407 254, www.schapedrift.nl Volwassenen: vanaf € 4,00,  12:00 - 15:00 uur.

Live optreden van Hound Dog Duo op het terras.

Kom genieten van het swingende Hound Dog Duo. Ze spelen akoestisch diverse swingende, vrolijke en verrassende covers! Ook kunt u verzoekjes doen! Brasserie Staverden, Uddelermeerweg 2,  085 486 4000, www.beleefstaverden.nl Gratis, 14:00 - 16:30 uur.

donderdag 30 mei

Dauwtrap wandeling vanaf Kampeerwereld Hendriks

Lekker het bos in en op educatieve manier de natuur leren kennen. Wij zien geen betere manier op de dag en het Hemelvaartsweekend beter te beginnen dan zo. De Dauwtrap wandeling start bij onze winkel en het is nodig om je van te voren aan te melden. Let op want er is plek voor 30 personen en vol=vol. Kampeerwereld Hendriks, Harderwijkerweg 183, 0341 414 013,www.kampeerwereld.nl Gratis,  07:00 - 10:00 uur.

Dauwtraprit met ontbijt bij Sequoia Stables

Op Hemelvaartsdag hoort dauwtrappen erbij. Dit kan bij Sequoia Stables te paard. Vanaf 06.30 uur start de galopsrit vanaf de manege. Sequoia Stables, Fazantlaan 14, www.sequoiastablesermelo.nl Prijzen zijn nog niet bekend.  06:30 uur.

Festival in de Rimboe

Een hapje, een drankje en vooral hele goede live-muziek. Dit jaar zal er weer een groot feest van gemaakt worden met Nederlandse en buitenlandse acts. Iedereen is van harte welkom. In de Rimboe, Schoolweg 125,  0341 562 200,www.inderimboe.nl Gratis,  14:00 - 23:00 uur.

Kinderkleedjesmarkt bij de Kanovijver

Bij de Kanovijver in Ermelo wordt een kinderkleedjesmarkt gehouden. Kinderen kunnen hun eigen spulletjes verkopen op een kleedje. Tevens is het mogelijk om een kano te huren of een drankje te nuttigen op het terras. De Kanovijver, Suikerbakker 40,  0341 551 609, www.dekanovijver.eu vanaf € 4,00, Leden hebben gratis toegang.  10:00 - 16:00 uur.

Natuurwandeling omgeving Leuvenum

Wandelen in de mooie omgeving van Leuvenum. Onderweg wijst de gids Henk Dik u op sporen die duiden op de aanwezigheid van dieren zoals de das, vos, herten, reeën, everzwijnen. We lopen op goede, onverharde paden. Voordat we op pad gaan is er korte informatie. De lengte van de wandeling is ongeveer 7 kilometer. Vooraf aanmelden verplicht. Bij een ongunstige weerprognose kunnen wandelingen worden geannuleerd. Start vanaf hotel/restaurant De Zwarte Boer, Jhr Dr C J Sandbergweg 67, 06 17282462, www.henkdik.nl Volwassenen: vanaf € 6,00,  19:15 uur.

Spannende Hemelvaartswandeling

Natuurwandeling onder leiding van Gerard Hendriks. Beleef het voorjaar op de Ermelosche Heide en bosrijke omgeving. Met een gids zie en hoor je meer. De Schaapskooi, Postweg 50,  0577 407 235, www.schapedrift.nl Volwassenen: vanaf € 4,00, 13:30 - 15:00 uur.

vrijdag 31 mei

Ermelose Klimtocht

Prachtige fietstocht met beklimmingen over de heuvels van de Veluwe en de Posbank. Er zijn afstanden van 75, 110, 155 en 180 kilometer. De Muzenhof, Leuvenumseweg 66, www.vwv-ermelo.nl Volwassenen: vanaf € 5,00,  07:00 - 10:00 uur.

Hangend bloemstukje maken

U gaat samen met de vrijwilligers aan het werk om een mooi hangend bloemstukje in een strokrans maken. Inloophuis De Parasol, Oude Telgterweg 203, www.inloophuisdeparasol.nl Volwassenen: vanaf € 3,00,  10:00 - 12:00 uur.

Natuurwandeling omgeving Leuvenum

Wandelen in de mooie omgeving van Leuvenum. Leer anders naar het bos kijken. Met een klein groepje in rustig tempo van de natuur genieten. Onderweg wijst de gids Henk Dik u op sporen die duiden op de aanwezigheid van dieren zoals de das, vos, herten, reeën, everzwijnen. De lengte van de wandeling is ongeveer 7 kilometer. Vooraf aanmelden verplicht. Bij een ongunstige weerprognose kunnen wandelingen worden geannuleerd.
Start vanaf hotel/restaurant De Zwarte Boer, Jhr Dr C J Sandbergweg 67,  06 17282462, www.henkdik.nl Volwassenen: vanaf € 6,00, 19:15 uur.

zaterdag 1 juni

Aanschuifmiddag Wijngaard Telgt

Dit is uw kans om eens een Nederlandse wijngaard te bezoeken en lekker te genieten van heerlijke wijn. U krijgt een rondleiding door de wijngaard en aansluitend een uitgebreide wijnproeverij. Vindt u het ook leuk om nieuwe mensen te ontmoeten? Dan is dat een extra reden om aan te schuiven. Het is een complete proeverij waarbij ook de stokbrood, olijven en kaas niet zullen ontbreken. Aanmelden van tevoren gewenst. Wijngaard Telgt, Telgterweg 221,  06 22011964, www.wijngaardtelgt.nl/ Volwassenen: vanaf € 17,50,  15:00 - 17:30 uur.

Dagtocht varen en fietsen naar Spakenburg

Dagtocht naar Spakenburg. U vertrekt om 10.20 uur per boot naar Spakenburg waar u rond 12.15 uur aankomt. Vervolgens kunt u het leuke plaatsje Spakenburg bekijken. Dan kunt u ervoor kiezen om met de boot om 15.00 uur mee terug te gaan, maar u heeft ook de mogelijkheid om een mooie fietstocht terug naar Ermelo te maken. U kunt het arrangement naar eigen wens samenstellen. Reserveren is verplicht en kan bij VVV Ermelo. De boot vertrekt alleen als er minimaal 25 deelnemers zijn. Vertrek vanaf Strand Horst, aanlegsteiger Horsterveer, Palmbosweg,  0341 552 200, www.ermelobuitenleven.nl Volwassenen: vanaf € 14,50 (enkel met fiets),  10:20 - 17:30 uur.

Halve Marathon Ermelo

Er zijn vier afstanden te lopen. De Nero Barbershop Halve marathon (21.1 kilometer) is immers niet voor iedereen weggelegd. De A1 signs 5 kilometer is meer bereikbaar voor recreanten die nog niet heel veel hard gelopen hebben. De Onderweegs & de Groot tien kilometer zit daar precies tussenin. Kinderen die dit jaar niet ouder worden dan 12 jaar, kunnen hun snelheid meten tijdens de van de Kamp stukadoor kidsrun over ruim een kilometer. De kidsrun start om 15.15 uur. De Halve marathon om 15.45 uur direct gevolgd door de 10- en 5 kilometer. Molenaarsplein, Stationsstraat 20,  06 45912866,www.halvemarathonermelo.nl Volwassenen: vanaf € 12,50 (Voorinschrijving Halve marathon. Na-inschrijving € 17,50 p.p.),  15:30 - 19:00 uur.

Schaapscheerdersfeest

Stichting Schapedrift Ermelo organiseert het jaarlijkse schaapscheerdersfeest bij de schaapskooi in Ermelo. De laatste schapen van de kudde worden dan geschoren. Sommige scheerders doen dat met de tondeuse, anderen zweren bij de ouderwetse knipschaar. Jong en oud kunnen hun behendigheid testen op een groot touwparcours en boogschieten. Kinderen kunnen herdersstokken versieren, schaapjes knutselen en zich laten schminken. Er zijn kramen met wol- hobby- en schapenproducten en de technieken van het wol spinnen, kaarden, vilten en weven wordt getoond. De Schaapskooi, Postweg 50, 0577 407 254,www.schapedrift.nl Volwassenen: vanaf € 1,50, Kinderen t/m 5 jaar gratis.,  10:00 - 16:00 uur.

zondag 2 juni

Beach Blues BBQ

Geniet van een overheerlijke BBQ onder het genot van de live muziek van niemand minder dan Bobby Bee & the BJ's. De heren spelen nummer van grootmeesters zoals Muddy Waters, Stevie Ray Vaughen en Albert King. Kom langs en geniet van de Beach Blues BBQ. Telstar Surfclub, Palmbosweg 32/36,  0341 701 062, www.telstarsurf.nl/telstar-surfclub/events/ Gratis,  15:30 - 19:00 uur.

Bijen wandeling op landgoed Staverden

Vandaag letten we tijdens de wandeling met de boswachter speciaal op de bijen. In de bloementuin van het park staan de planten volop in bloei. Er zijn honingbijen te ontdekken, maar ook verschillende soorten wilde bijen en hommels. We gaan ook langs bij Kleis Hensen, die imker is op ons landgoed. Hij laat ons de bijenkasten zien en vertelt hoe honingbijen leven en hoe de imker aan honing komt. Grote parkeerplaats landgoed Staverden, Uddelermeerweg 2,  0341 554 493 Volwassenen: vanaf € 5,00,  14:00 - 16:00 uur.

Wildsafari bij Ermelo

Loop samen met de boswachter langs de langste beek van de Veluwe en ga op zoek naar edelherten, wilde zwijnen, vossen en reeën. Het Leuvenumse Bos is een groot natuurgebied met mysterieus bos, stuivend zand, geurende heide en een stromende beek. Het barst er van de dieren. Tijdens de wandeling ga je op zoek naar die bewoners van het bos. Op de zanderige paden zie je al snel dierensporen. Na afloop eten we samen een lekkere kom soep die past bij de tijd van het jaar. Grote Parkeerplaats, Jhr. Dr. C.J. Sandbergweg/Poolseweg 78,www.natuurmonumenten.nl/activiteiten Volwassenen: vanaf € 12,00,  10:00 - 14:00 uur.

Langlopende items

Rondleiding Burg Bieren

Bij binnenkomst krijgt u eerst een inleiding in café de Hazeburg. Daarna neemt Jan van Wilgenburg, de eigenaar, u mee voor een rondleiding door de brouwerij. Na afloop krijgt u een proefplank met 3 bieren en wat te knabbelen. Voor diegene die niet drinken is er fris verkrijgbaar. Het hele programma duurt ongeveer een uur.

Brouwerij Burg Bieren, Putterweg 45,  0341 564 934, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.,Volwassenen:  € 7,50, za 14.00 -15.00 uur, elke zaterdag en woensdag

Wo 15 mei 2019 t/m za 14 september 2019 wo: 15:00 - 16:00 uur, za: 14:00 - 15:00 uur.

 Weekmarkt

In Ermelo is er elke dinsdagochtend van 08.00 uur tot 12.30 uur weekmarkt op het Raadhuisplein, voor het gemeentehuis. Diverse kraampjes met vele soorten koopwaar maken het tot een gezellig geheel.

Weekmarkt, Raadhuisplein 2,  0341 552 200, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. Gratis, Di 6 juni 2017 t/m do 31 december 2020 di: 08:00 - 12:30 uur.

Rondleiding Uddelaer Brewpub

Kom de sfeer proeven in onze Brewpub. Een bezoek aan de Uddelaer Brewpub, dat is: een rondleiding, een toelichting van de brouwmeester, een bierproeverij of gewoon genieten van een speciaal bier. Reserveren voor de rondleiding kan bij VVV Ermelo.Rondleiding Uddelaer Brewpub, Staverdenseweg 283A, 3852 NV, ERMELO, 0341 552 200, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., http://www.uddelaer.nl Volwassenen: vanaf € 16,00, Di 23 oktober 2018 t/m di 31 december 2019 ma-zo: 15:00 uur.

Tentoonstelling Vrouwen van Veldwijk

In Museum Het Pakhuis en op Ermelo Centraal is een expositie te bekijken rond de ‘Vrouwen van Veldwijk’. Op de begraafplaats van Veldwijk zijn vrouwen te vinden die hun laatste dagen op Veldwijk hebben doorgebracht. Vanaf Ermelo Centraal is er een route te lopen over het terrein van Veldwijk waarin bezoekers kennismaken met het verhaal van deze vrouwen en van de ontwikkeling van de psychiatrie aan het begin van de vorige eeuw. De route is vrij verkrijgbaar bij Ermelo Centraal en Museum Het Pakhuis en is ongeveer 5 kilometer.Museum Het Pakhuis, Molenaarsplein 24, 3851 MZ, ERMELO, 0341 760 777, http://www.hetpakhuisermelo.nl Volwassenen: vanaf € 4,50, Za 16 maart 2019 t/m za 26 oktober 2019 za: 10:30 - 16:30 uur.

  

 

 

Webdesign & development Artenweb.nl