Evenementen Ermelo en omstreken

dinsdag 21 januari

Filmhuis Ermelo

Film: Daniel Blake. De 59-jarige Daniel Blake heeft bijna zijn hele leven als meubelmaker gewerkt in het noordoosten van Engeland. Na een ziekte heeft hij voor het eerst in zijn leven hulp nodig van de staat. Hij kruist het pad van de alleenstaande moeder Katie en haar twee jonge kinderen, Daisy en Dylan. Katie's enige kans om te ontsnappen aan een hostel voor daklozen, is door een flat te accepteren 450 km verderop. Daniel en Katie bevinden zich in niemandsland, gevangen in de bureaucratische rompslomp van het hedendaagse Groot-Brittannië. De Dialoog, Raadhuisplein 4, 06 20207920, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.vanaf € 9,00 (inclusief pauzedrankje), 20:00 uur

Wandeling op zoek naar wild in Leuvenum

Met een klein groepje onder leiding van gids Henk Dik op zoek naar het wild in Leuvenum. U heeft een kans op het zien van reeën, herten en wilde zwijnen. Onderweg wijst de gids u op sporen die duiden op de aanwezigheid van dieren. De lengte van de wandeling is ongeveer 7 kilometer. Vooraf aanmelden verplicht. Bij een ongunstige weerprognose kunnen wandelingen worden geannuleerd. Reservering via VVV Ermelo. Start vanaf hotel/restaurant De Zwarte Boer, Jhr Dr C J Sandbergweg 67, 06 17282462, www.henkdik.nl Volwassenen: vanaf € 6,00, 14:30 uur.

woensdag 22 januari

Filmhuis Ermelo

Film: Daniel Blake. De 59-jarige Daniel Blake heeft bijna zijn hele leven als meubelmaker gewerkt in het noordoosten van Engeland. Na een ziekte heeft hij voor het eerst in zijn leven hulp nodig van de staat. Hij kruist het pad van de alleenstaande moeder Katie en haar twee jonge kinderen, Daisy en Dylan. Katie's enige kans om te ontsnappen aan een hostel voor daklozen, is door een flat te accepteren 450 km verderop. Daniel en Katie bevinden zich in niemandsland, gevangen in de bureaucratische rompslomp van het hedendaagse Groot-Brittannië. De Dialoog, Raadhuisplein 4, 06 20207920, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.vanaf € 9,00 (inclusief pauzedrankje14:00 uur.

vrijdag 24 januari

Toneelgroep De Tachtigers met ‘Vogels’

Vogels, van Haye van der Heyden, is een ironische voorstelling over pogingen zich te bevrijden uit een vervlochten relatie…, de sprong te wagen naar een lonkende nieuwe liefde en daarbij te stuiten op onverwachte verwikkelingen. Met alle gevolgen van dien… 'Vogels' is een onderhoudende eigentijdse komedie zonder kluchtig te worden. Met snelle snedige dialogen waarin verleden en heden voortdurend door elkaar lopen. De Dialoog, Raadhuisplein 4, 06 20074038, www.theaterdialoogermelo.nl Volwassenen: vanaf € 12,50 (inclusief pauzedrankje), 20:15 - 22:30 uur

zaterdag 25 januari

Concert Mikst-Up

Ieder met een eigen achtergrond, eigen ervaring en eigen stem en stijl. Acht mensen hebben elkaar gevonden en vormen samen een gezellige vocal group: Mikst-Up. Wim, Piet, Dineke, Loes, Robbert-Jan, Gertjan, Tanja en Sandy. Een goed team dat hard werkt om iets moois te maken waar ze samen van genieten. Vier dames, vier heren, jong en iets minder jong, maar allen met dezelfde passie: zingen! Mikst-Up: het octet uit Harderwijk/Ermelo en omstreken. Ze hebben een zeer gevarieerd repertoire en zingen a capella. Zendingskerk, Harderwijkerweg 10, www.mikst-up.nl Gratis, Er wordt een vrijwillige bijdrage gevraagd., 15:00 - 15:45 uur.

Opendeur 'Grafheuvels'

Ermelo is de gemeente met de meeste grafheuvels. Met de moderne technieken worden er nog steeds nieuwe ontdekt. Wie heeft deze heuvels aangelegd? Met welk doel? Waarom daar? Wat ligt er in de heuvel? Met behulp van moderne apparatuur zijn er veel potentiele ‘nieuwe’ grafheuvels ontdekt. De Witte Heide, Kerklaan/zij-ingang 5a, www.nmpermelo.nl Gratis, 10:00 - 12:00 uur.

Toneelgroep De Tachtigers met ‘Vogels’

Vogels, van Haye van der Heyden, is een ironische voorstelling over pogingen zich te bevrijden uit een vervlochten relatie…, de sprong te wagen naar een lonkende nieuwe liefde en daarbij te stuiten op onverwachte verwikkelingen. Met alle gevolgen van dien… 'Vogels' is een onderhoudende eigentijdse komedie zonder kluchtig te worden. Met snelle snedige dialogen waarin verleden en heden voortdurend door elkaar lopen. De Dialoog, Raadhuisplein 4, 06 20074038, www.theaterdialoogermelo.nl Volwassenen: vanaf € 12,50 (inclusief pauzedrankje), 20:15 - 22:30 uur.

Wandel-wild en wijnarrangement

Om 16.00 uur wandeling onder leiding van natuurgids Gerard van Ruiten waarin deelnemers op zoek gaan naar wild en wildsporen in de omgeving van de Ermelosche Heide. Om 17.30 uur is de terugkeer bij de schaapskooi, waar de maaltijd, bestaande uit een driegangen wildmenu klaar staat in het bezoekerscentrum. Voor vegetariërs wordt er een alternatief aangeboden. De wijnproeverij start om 19.00 uur, waarbij vinoloog Jan Kalvenaar uitleg geeft bij de diverse wijnen. Om 21.00 uur wordt er als afsluiting een kopje koffie of thee geserveerd. De Schaapskooi, Postweg 50, 0577 407 254,  www.schapedrift.nl Volwassenen: vanaf € 37,50, 16:00 - 21:30 uur.

zondag 26 januari

IJSkoud, de mooiste wandeling

Winterse wandeling van ca. 8 km door het Speulderbos olv natuurgids Jeanne Dijkstra. Genieten van de winterse natuur en speuren naar sporen.
De Schaapskooi, Postweg 50, 0577 407 254, www.schapedrift.nl Volwassenen: vanaf € 4,00, 12:30 - 15:00 uur.

Live optreden van Hound Dog Duo op het verwarmde terras.

Kom genieten van het swingende Hound Dog Duo. Ze spelen akoestisch diverse swingende, vrolijke en verrassende covers! Ook kunt u verzoekjes doen!
Brasserie Staverden, Uddelermeerweg 2, 085 486 4000, www.beleefstaverden.nl Gratis, 14:00 - 16:30 uur.

dinsdag 28 januari

Wandeling op zoek naar wild in Leuvenum

Met een klein groepje onder leiding van gids Henk Dik op zoek naar het wild in Leuvenum. U heeft een kans op het zien van reeën, herten en wilde zwijnen. Onderweg wijst de gids u op sporen die duiden op de aanwezigheid van dieren. De lengte van de wandeling is ongeveer 7 kilometer. Vooraf aanmelden verplicht. Bij een ongunstige weerprognose kunnen wandelingen worden geannuleerd. Reservering via VVV Ermelo. Start vanaf hotel/restaurant De Zwarte Boer, Jhr Dr C J Sandbergweg 67, 06 17282462, www.henkdik.nl Volwassenen: vanaf € 6,00, 14:45 uur.

woensdag 29 januari

Lezing over Alaska en Yukon

Gerard Plat neemt ons op deze avond in woord en beeld mee naar deze tot de verbeelding sprekende staat. We gaan ‘North to Alaska’. Gerard schrijft er zelf het volgende over: “Met behulp van de 65e editie van deze uitstekende Travel Planner maakte ik in juli 2013, samen met mijn vrouw en schoonzus, een reis door een gedeelte van Alaska en Yukon. De PowerPoint-presentatie volgt de route van de reis. Eerst langs de indrukwekkende Nenana River, die het water afvoert van de ruige bergen van het Denali National Park and Preserve, waar de top van de Mount McKinley (6200 m) bovenuit steekt.
Museum Het Pakhuis, Molenaarsplein 24, www.knnv.nl/noordwestveluwe Gratis, 20:00 uur.

donderdag 30 januari

Franca Treur

In 2018 is de verhalenbundel ‘Slapend rijk’ verschenen. En begin dit jaar is haar roman over relaties en het moderne leven ‘Regieaanwijzingen voor de liefde’ uitgekomen. In lovende recensies worden de prikkelende observaties van Franca Treur genoemd, evenals haar vlotte schrijfstijl en de kracht van subtiliteit in haar verhalen. Op deze avond vertelt Franca Treur over haar boeken en hoe deze tot stand komen. De Dialoog, Raadhuisplein 4, 06 20074038, www.theaterdialoogermelo.nl Volwassenen: vanaf € 15,00 (incl. pauzedrankje), 20:00 uur.

vrijdag 31 januari

Dwaallicht Festival

Twaalf huiskamers van Ermelose inwoners vormen het podium voor kleinschalige optredens. Op het programma staat een mooie mix van klassiek, jazz, folk en singer-songwriter, gespeeld door professioneel geschoolde musici. Bezoekers kunnen kiezen uit vier verschillende routes. De vier routes hebben de illustere namen: de zwalkende zwijnen, wilde wolven, kruipende kevers en haastige hazen. De keuze voor een route door een deelnemer vindt plaats bij de aanmelding. De kaarten zijn te koop bij VVV Ermelo. Dwaallicht Festival, Raadhuisplein 4, www.dwaallichtfestival.nl Volwassenen: vanaf € 20,00, 19:45 - 23:45 uur.

Winterfeest Horst & Telgt 2020

Op vrijdag 31 januari organiseren we voor de derde keer het Winterfeest! Het doel is simpel: samen een leuke en gezellige avond hebben! Kosten voor een kaartje zijn 12 euro voor een volwassene en 7 euro per kind. Drankjes kun je ter plekke kopen via muntjes. Winterfeest Horst & Telgt 2020, nijkerkerweg 95,  Volwassenen: €12.- Kinderen: €7.- 17:30 uur.

zaterdag 1 februari

Avondje Frits Spits bij De Heerlickheijd van Ermelo

Op zaterdagavond 1 februari 2020 komt Frits Spits, meest invloedrijke radiopresentator van de vorige eeuw naar Hotel de Heerlickheijd in Ermelo. Deze avond zal hij vertellen en voordragen uit zijn recent gepubliceerde boek 'Alles lijkt zoals het was'. Neerlandicus Frits zal in gesprek gaan met Jan Douwe Kroeske, voorlezen uit zijn boek en het publiek meenemen met de muziek die hem zo heeft geraakt. Hotel De Heerlickheijd van Ermelo, Staringlaan 1, 0341 568 585, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.19:45 uur.

Bosuilenexcursie rond de schaapskooi

Korte lezing en daarna met natuurgids Gerard van Ruiten op zoek en luisteren naar het geluid van de bosuil. In de winter is de baltsroep van het mannetje van de bosuil ’s avonds en ’s nachts goed te horen. In zachte winters begint de balts al in januari, maar meestal in februari. Het bosuilvrouwtje zit in maart al op de eieren en in april worden de jongen geboren. Bezoekerscentrum de schaapskooi, Postweg 50, 0577 407 254, www.schapedrift.nl Volwassenen: vanaf € 4,00, 19:30 - 20:30 uur.

Maartje & Kine

Magistrale solo’s en muzikale sketches met een flinke dosis humor! Maartje & Kine weten hun publiek te overrompelen met gepassioneerde virtuositeit, instrumentale acrobatiek, verleidelijke charmes en onuitputtelijk speelplezier. Alles wordt gecombineerd met hun geliefde klassieke muziek: van swingjazz, opera en balkan tot gipsy met elektronische invloeden, gebracht met onweerstaanbare flair en ontwapenende zelfspot. De Dialoog, Raadhuisplein 4, 06 20074038, www.theaterdialoogermelo.nl Volwassenen: vanaf € 17,00 (inclusief pauzedrankje), 20:15 uur.

zondag 2 februari

Sagen en legenden op landgoed Staverden

Het leven op de Veluwe was hard en gevaren lagen overal op de loer. Het is dan ook niet verwonderlijk dat er veel spannende verhalen bestaan die zich afspelen in de donkere bossen of op de eindeloze heide. Zelfs nu nog schijnt er op Staverden ’s nachts nog af en toe de geest van een zwarte weduwe rond te waren die hier eeuwen geleden door liefdesverdriet aan haar einde kwam. Onze boswachter vertelt sagen en legenden tijdens de wandeling over het landgoed. Reserveren is niet nodig. Grote Parkeerplaats, Uddelermeerweg 2, 06 83548251, www.glk.nl/evenementen Volwassenen: vanaf € 5,00, Donateurs Geldersch Landschap & Kasteelen gratis op vertoon van een geldige donateurspas. , 14:00 - 16:00 uur.

Langlopende items

Rondleiding Burg Bieren

Bij binnenkomst krijgt u eerst een inleiding in café de Hazeburg. Daarna neemt Jan van Wilgenburg, de eigenaar, u mee voor een rondleiding door de brouwerij. Na afloop krijgt u een proefplank met 3 bieren en wat te knabbelen. Voor diegene die niet drinken is er fris verkrijgbaar. Het hele programma duurt ongeveer een uur.

Brouwerij Burg Bieren, Putterweg 45,  0341 564 934, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.,Volwassenen:  € 7,50, za 14.00 -15.00 uur, elke zaterdag

 Weekmarkt

In Ermelo is er elke dinsdagochtend van 08.00 uur tot 12.30 uur weekmarkt op het Raadhuisplein, voor het gemeentehuis. Diverse kraampjes met vele soorten koopwaar maken het tot een gezellig geheel.

Weekmarkt, Raadhuisplein 2,  0341 552 200, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. Gratis, Di 6 juni 2017 t/m do 31 december 2020 di: 08:00 - 12:30 uur.


  Tentoonstelling Verborgen Brieven

Het is al ruim twee jaar oorlog in Nederland. Ermelo is bezet gebied. Wat zou jij doen als er op een dag een meisje van 10 en een jongen van 8 voor je deur staan, op zoek naar een plaats om te wonen, slapen en eten? Op zoek naar een manier om in leven te blijven? Stap met Eva en Bram Beem uit Leeuwarden over de drempel van het huis aan de Wilhelminalaan 14 in Ermelo. Vanaf dit moment krijg je een andere naam, heten je ouders in Leeuwarden ‘oom en tante’ en ben je niet langer joods, maar ga je op zondag mee naar de kerk.
Museum Het Pakhuis, Molenaarsplein 24, 0341 760 777, www.hetpakhuisermelo.nl Volwassenen: vanaf € 4,50, Za 14 december 2019 t/m za 14 november 2020 za: 10:30 - 16:30 uur.

 

 

 

 

 

 

Webdesign & development Artenweb.nl